۱۳ شهریور ۱۳۹۵
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): طی روزهای اخیر مواردی از تلفات حیات وحش در منطقه مرزی لار در نزدیکی زاهدان مشاهده گردید. این موضوع شایعاتی را ازجمله مرگ دهها کل و بز و یا مسموم نمودن چشمه های منطقه توسط افراد در پی داشت که به هیچ عنوان صحت نداشته و موثق نبود.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در این رابطه به خبرنگار دیده بان گفت: پیرو اخبار واصله مبنی بر تلفات وحوش در منطقه لار زاهدان نیروهای یگان حفاظت این اداره کل به منطقه مورد نظر اعزام و پس از بازدید از مناطق صعب العبور، مواردی از تلفات حیات وحش از قبیل گوسفند وحشی و بز وحشی مشاهده گردید.
محمدعلی فرقانی اظهار داشت: در جریان پایش منطقه مذکور مجموعا یازده لاشه شامل یک قوچ و ۱۰ عدد بز و بزغاله وحشی توسط نیروهای محیط زیست مشاهده گردید.

در نخستین اقدام از لاشه جانوران تلف شده نمونه برداری شده و نمونه های مربوطه به منظور تعیین دقیق علت مرگ به آزمایشگاه اداره کل دامپزشکی استان ارسال شد.
همچنین با توجه به این که تمامی لاشه ها در نزدیکی چشمه ها مشاهده گردید از آب کلیه چشمه های منطقه به منظور بررسی فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب و احتمال سمی بودن آن نمونه گیری شده و به آزمایشگاه اداره کل محیط زیست و اداره کل دامپزشکی استان ارسال گردید.
در جریان آزمایشات صورت گرفته هرگونه آلودگی در آب چشمه ها منتفی اعلام شد.

همچینن درنتیجه بررسی ها و آزمایشات اداره دامپزشکی، علت تلفات حیات وحش بیماری «آنتروتوکسمی» تشخیص داده شد.
این عارضه به علت فعالیت نوعی باکتری از جنس کلستریدیوم و آزادسازی سم در معده حیوان ایجاد شده و منجر به تلف شدن آن می گردد. این بیماری در دام های اهلی نیز در صورت تغییر ناگهانی غذایی گاها اتفاق افتاده و اغلب گونه های نابالغ و جنس ماده به علت ضعف جسمانی پس از بارداری دچار این عارضه می گردند.
در جریان بررسی دام های اهلی روستاهای مجاور منطقه به اتفاق تیم دامپزشکی سه مورد ابتلای دام اهلی به آنتروتوکسمی تأیید گردید که دو راس از آنها تلف شده بودند.

پس از برگزاری جلسه مشترک با اداره کل دامپزشکی استان و بررسی ابعاد مختلف موضوع، اقدامات پیشگیرانه لازم از جمله ضدعفونی و گندزدایی کلیه چشمه های منطقه، دفن اصولی لاشه جانوران تلف شده و آهک پاشی در محل های آلوده، واکسیناسیون دام های اهلی موجود در روستاهای مجاور منطقه لار با همکاری دامپزشکی استان، گشت زنی و بازدید مستمر از منطقه توسط یگان حفاظت محیط زیست به منظور بررسی تداوم مرگ و میر صورت گرفته است.
در حال حاضر شرایط حیات وحش در این منطقه در حالت طبیعی قرار دارد و در جریان پایش روزهای اخیر موارد جدیدی از تلفات حیات وحش مشاهده نشده است.