محققان استرالیایی در دستاورد شگفت انگیز خود با الهام از سنجاقکها نوعی سطح نانوفناورانه ابداع کرده اند که بطور فیزیکی باکتریها را از بین میبرد.
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محققان دانشگاه فناوری سوینبرن در ملبورن در پژوهش جدید خود نشان داده اند که چگونه سیلیکون سیاه، ماده*ای که بطور تصادفی در دهه 1990 کشف شده و اکنون به عنوان یک ماده نیمه رسانای نویدبخش برای پنلهای خورشیدی مورد بررسی است، میتواند باکتریها را از بین ببرد.سطح این ماده، جنگلی از میخهای با اندازه 500 نانومتر بوده که دیواره سلولی هر گونه باکتری را در برخورد با آنها از هم می درد.
این اولین بار است که دانشمندان موفق به کشف یک سطح ضد آب شده اند که از چنین کیفیتی برخوردار است.سال گذشته این محققان در کشفی جالب دریافته بودند که بالهای زنجره ها یک قاتل قوی برای باکتری سودوموناس آئروژینوزا محسوب میشود.
این میکروب فرصت طلب انسان را نیز آلوده کرده و مقاومت آن در برابر آنتی بیوتیک ها در حال افزایش است.آنها با بررسی دقیقتر دریافتند که این قابلیت نه به دلیل مواد بیوشیمیایی بر روی بالها، بلکه بخاطر نانوستونهای منظمی است که باکتریها را قطعه قطعه می کنند.
محققان کشف خود را با بررسی نانوساختارهای موجود در بالهای شفاف یک سنجاقک قرمز استرالیایی ادامه دادند که از میخهای کوچکتر از موارد روی سیلیکون سیاه برخوردار بودند. انداز این نانو میخها 240 نانومتر بود.بالهای سنجاقک و سیلیکون سیاه هر دو در محیط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفته و نشان دادند که بطور بیرحمانه ای قاتل باکتری هستند.
این سطوح اگرچه برای لمس انسانی بسیار نرم محسوب میشوند، اما دو گونه باکتری و همچنین اسپورها را که پوسته محافظ اطراف انواع خاص میکروبهای خفته هستند، از بین میبرند.در سه ساعت اول، 450 هزار سلول باکتریایی در هر سانتیمتر مربع در دقیقه از بین رفتند.به گفته دانشمندان، اگر هزینه بالای سیلیکون سیاه مانع محسوب شود، گزینه های دیگر بسیار برای ساخت سطوح ضد باکتری در مقیاس نانو وجود دارد. نانومواد ضدباکتری مصنوعی با تاثیر مشابه را میتوان در محیط های بزرگ اعمال کرد.
این پژوهش در مجله Nature Communications منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)