گربه طلایی آسیا




طول بدن: cm ۱۰۵ ۷۳

طول دم: cm ۵۶ ۴۳
وزن:kg ۱۵ ۸
رنگ بدن گربه طلایی آسیا از قهوه ای طلایی تا قرمز و قهوه ای مایل به خاكستری متغیر است. با این حال در بعضی مناطق پراكندگی اش نمونه هایی با طرح خالدار و رگه دار نیز یافته می شود. غیر از این شكل كاملاً سیاه آن نیز كمیاب نیست. در نواحی شمالی تر روی بدنش خال دارد. تقریباً تمام گربه های طلایی آسیا روی صورتشان علائمی از خطوط سیاه و سفید دارند. موهایش متراكم و زبر است و طولی متوسط دارد. سطح زیرین دمش سفید است و گمان می شود از آن برای علامت دادن استفاده می كند. نرها معمولاً از ماده ها درشت ترند. گربه طلایی آسیا در جنگل های خشك خزان پذیر، جنگل های بارانی گرمسیری و گاهی مناطق صخره ای با چشم اندازهای باز به سر می برد و در بیشتر نواحی جنوب شرقی آسیا یافته می شود. گستره پراكندگی اینگونه از جنوب چین تا سوماترا (اندونزی) است. از غرب تا نپال و از شرق تا فوكین واقع در چین حضور دارد. ماده ها در هر چرخه ۳۹ روزه ۶ روز فحل می شوند. آبستنی ۹۵ روز طول می كشد و پس از آن در حفره تنه درختان، شكاف میان سنگ ها یا سوراخ های درون زمین یك یا دو توله به دنیا می آورند كه در هنگام تولد ۲۵۰ گرم وزن دارند. وزن بچه گربه ها ظرف سه هفته دو برابر و تا هفته ششم سه برابر می شود. از قرار معلوم هیچ فصل خاصی برای تولیدمثل آنها وجود ندارد وچنانچه بچه ها به هر دلیلی از بین بروند طی چهار ماه دوباره جانشین می شوند. گربه طلایی نر در پرورش بچه ها نقش فعالی دارد. ماده ها در ۵/۱ تا ۲سالگی و نرها در ۲سالگی به بلوغ می رسند. درباره رفتار این گربه اطلاعات ناچیزی در دست است. عمدتاً شبگرد است و با آنكه روی زمین فعالیت می كند اما به خوبی می تواند از درخت بالا رود. در تایلند مردم محلی می گویند كه گربه طلایی فوق العاده درنده خو است اما در اسارت معلوم شده كه این گربه بسیار رام و سربه راه است. در اسارت تا ۱۸ سال عمر می كند اما طول عمر آن در طبیعت معلوم نیست.
رژیم غذایی آن از خرگوش وحشی، گوزن كوچك، پرندگان، مارمولك و جانوران كوچك تشكیل می شود. گزارش شده كه گوسفند، بز و گوساله بوفالو را نیز شكار می كند. البته طعمه های بزرگتر را اغلب جفتی شكار می كنند. جنگل تراشی و تخریب زیستگاه در بیشتر گستره پراكندگی گربه طلایی آسیا موجب افت جمعیتی آن شده است. به خاطر پوست، گوشت و استخوان هایش شكار و خرید و فروش می شود. در جنوب شرقی آسیا مصرف غذایی دارد. در فهرست سرخ IUCN آسیب پذیر و در پیمان بین المللی گونه های در خطر (سایتیس) در پیوست اول جای گرفته است كه خرید و فروش آن را به لحاظ قانونی ممنوع می سازد. نزدیك به ۲۰گونه طلایی آسیا در باغ وحش های جهان نگهداری می شوند. نام علمی این گونه به افتخار كنراد یاكوب تمینك، طبیعی دان هلندی كه گربه طلایی آفریقا را توصیف و نامگذاری كرده بود، temminkii گذاشته شد. گربه طلایی آسیا در مناطق مختلف نام های محلی گوناگونی دارد. نام تایلندی آن «سوآفای» است كه به «ببر آتش» ترجمه می شود. روستاییان تایلند معتقدند وقتی ببری در آن حوالی باشد، سوزاندن پوست و موی گربه طلایی ببر را فراری خواهد داد. در بعضی روستاها این گربه را درسته می پزند و سپس برای جلوگیری از حمله حیوانات می خورند.علاوه بر این در بعضی روستاها عقیده دارند كه همراه داشتن حتی یك موی این گربه در دور نگه داشتن ببرها موثر است.

منبع:AFTABIR.COM