۱۳ شهریور ۱۳۹۴
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): دو تن از عکاسان حیات وحش کشور در سفر چند روز قبل خود به منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی در استان خراسان شمالی با صحنه جالب و زیبایی مواجه شده و آن را به تصویر می کشند.

آقای احسان کمالی و عطا جعفری روز دوشنبه هفته جاری (۱۳۹۴/۶/۹) در منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی لاشه یک خوک وحشی را مشاهده نموده و تصمیم می گیرند برای آنکه ببیند چه لاشه خوارانی برای تغذیه از لاشه گراز به سراغ آن می آیند یک کومه درست کرده و در آن به انتظار بنشینند.
آنها در کومه نشسته و با صحنه با صحنه جالبی مواجه می شوند. تعداد زیادی کرکس (دال) بر بالای لاشه به پرواز درآمده و یکی یکی برای تغذیه از لاشه خوک وحشی بر روی آن فرود می آیند.

در این بین یک کرکس سیاه نیز که از گونه های کمیاب و در معرض خطر انقراض به شمار می رود در میان کرکس های معمولی به زمین نشسته و از لاشه خوک تغذیه می کند.

کرکس سیاه در تصاویر با رنگی تیره تر و جثه ای به مراتب بزرگتر از کرکس هاس معمولی کاملا مشخص است.

کرکس یا لاشخور یا دال پرنده ای است که عمدتا از مردار تغذیه می‌کند. کرکس‌ها جانوران بسیار سودمندی هستند که از گندیدگی و انتشار آلودگی لاشه ها در طبیعت جلوگیری می کنند. لاشه هایی که ممکن است بر اثر بیماری های خطرناکی از پای درآمده باشند و سرشار از عفونت باشند.

کرکس بالهایی پهن و بزرگ دارد به طوری که هنگام پرواز فاصله انتهای دو بال بعضی از کرکس ها به حدود سه متر می رسد.

در سال های اخیر جمعیت کرکس ها به شدت کاهش یافته است و در بسیاری از مناطق کاملا از بین رفته اند. مهمترین دلایل کاهش جمعیت و نابودی کرکس ها استفاده افراد محلی از لاشه های آغشته به سم برای از پای درآوردن سگ سانان از جمله شغال، روباه و گرگ است.