۲۵ شهریور ۱۳۹۶
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): دو سال از آخرین گزارش مستند از حضور پلنگ در منطقه کوه بیرک در استان سیستان و بلوچستان می گذرد.
در طی این مدت بارها گزارشاتی مبنی بر مشاهده و یا حمله پلنگ به دامهای اهلی بومیان و عشایر منطقه به ثبت رسیده است.

کارشناسان محیط زیست شهرستان سراوان در این مدت با انجام تحقیقات و بررسی های میدانی سعی نموده اند تا ضمن اطمینان از حضور پلنگ در منطقه، مشخص شدن تعداد و جنسیت پلنگ ها، نوع غذایی و سایر اطلاعات مورد نیاز بتوانند در جهت حفاظت و مدیریت هرچه بهتر این گونه ارزشمند در کوهستان بیرک اقدام کنند.

به همین منظور آقای موسی دهقان نژاد رئیس اداره حفاظت محیط زیست سراوان به همراه محیط بانان این اداره و کارشناسان محیط زیست سیستان و بلوچستان پس از ردیابی مسیرهای تردد و نقاط احتمالی حضور پلنگ، اقدام به نصب چند دوربین تله ای در نقاط مختلف منطقه بیرک نمودند.
پس از مدتی سعی و تلاش و جابجایی دوربین ها نهایتا حدود ۵ روز قبل یکی از دوربین های تله ای نصب شده تصاویری را از یک پلنگ به ثبت رساند.

نکته جالب توجه اینجاست که جمعیت طعمه های طبیعی پلنگ در منطقه حفاظت شده کوه بیرک بسیار اندک است. این منطقه زیستگاه گراز نیست، همچنین جمعیت کل و بز و قوچ و میش وحشی در آن بسیار اندک (مجموعا کمتر از ۷۰ راس) می باشد.

در واقع یکی از طعمه های اصلی پلنگ ها در این منطقه دام های اهلی عشایر و بومیان می باشد و در طی سال های اخیر بارها گزارشات متعددی از تلف شده دام اهلی ازجمله بز، گوسفند و بچه شتر بر اثر حملات پلنگ به ثبت رسیده است.

اما با آموزش های ارائه شده و فعالیت های صورت گرفته درمیان جوامع محلی، طی سال های گذشته حتی یک مورد مرگ و میر پلنگ بدست دامداران در این منطقه گزارش نشده است.

اما این موضوع عزم مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست برای جبران خسارت و یا بیمه نمودن دام های اهلی بومیان سراوان را می طلبد تا در زمانیکه که هر روز از گوشه و کنار کشور اخبار تلخی از کشته شدن پلنگ ها به گوش می رسد، امنیت این زیستگاه ارزشمند که جمعیت مناسب و پویایی از پلنگ را در خود جای داده همچنان حفظ شود.

فیلم تهیه شده از پلنگ در منطقه حفاظت شده بیرک را می توانید در ایجا مشاهده کنید:
http://www.iew.ir/1396/06/25/54503