پژوهشگران دانشگاه آزاد برای سنتز نانوذرات طلا، عصاره‌ گیاه استویا را به عنوان جایگزینی برای حلال‌ها و کاهنده‌ها‌ی شیمیایی انتخاب کردند.


به گزارش خبرگزاری مهر بر اساس اعلام ستاد نانو، بابک صادقی گرمارودی یکی از محققان این طرح گفت: عدم استفاده از روش‌های شیمیایی در سنتز نانوذرات طلا و کمک به حفظ محیط زیست در جهت اهداف شیمی سبز، از مهم‌ترین فواید استفاده از روش پیشنهاد شده در این طرح است.وی با بیان اینکه به دلیل وفور گیاه استویا در کشور، هزینه‌های تولید نیز کاهش خواهد یافت، افزود: عصاره‌ گیاه استویا که نقش عامل کاهنده و پایدار کننده را دارد، زیست سازگار است.


در کنار این خصوصیت، ساده بودن روش نیز، امکان بیوسنتز سریع نانوذرات طلا را با اندازه‌های مختلف به راحتی فراهم می کند.
وی اظهار داشت: از آنجایی که خاصیت میکروب کشی نانوذرات طلا به خوبی اثبات شده است، از این ماده می‌توان در صنایع شوینده، صنایع بسته بندی، ساخت داروهای پزشکی و... استفاده کرد.صادقی گرمارودی در ادامه به مقایسه‌ی نانوذرات تولید شده در این طرح با روش‌های متداول پرداخت و افزود: نانوذرات طلا‌ پایدارشده با عصاره‌ گیاهی«گیاه استویا»، بیش از نانوذرات پوشیده شده با پایدارکننده‌های شیمیایی(پلیمرها)، توسط سلول‌ها جذب ‌‌می‌شوند.


این پدیده به این دلیل است که نانوذرات پایدار شده توسط عصاره گیاهی، حاوی پروتئین‌ها و فیبرهای متنوعی روی سطح خود هستند.
وی در ادامه اظهار داشت: در این حالت احتمال ورود به سلول‌ها، از طریق گیرنده‌های چندگانه‌ پروتئین،‌ در مقایسه با گیرنده‌های دوگانه‌ی پروتئین و پلیمر شیمیایی، بیشتر است، بنابراین انتظار می‌رود به کمک این نتایج بتوان انتقال پروتئین و داروها به سلول‌ را با تغییر شکل و اندازه نانوذرات متصل به آن‌ها، تنظیم کرد.


وی افزود: این نانوذرات با روش‌های مختلف از جمله طیف سنجی UV-VIS، طیف سنجی FT-IR، پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مشخصه‌یابی شده‌اند. آزمایش میکروسکوپ الکترونی نشان داده که نانوذرات طلای سنتز شده، کروی و دارای توزیع یکنواخت بوده و اندازه‌ آن در محدوده‌ی ۵ تا ۲۰ نانومتر است.
الگوی پراش اشعه‌ی ایکس نیز نشان از خلوص بالای نانوذرات طلا داشت.


این تحقیقات حاصل همکاری دکتر بابک صادقی گرمارودی، دکتر بابک باباخانی- اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد تنکابن- و محبوبه محمدزاده- کارشناس ارشد فیتوشیمی این دانشگاه- است و نتایج آن در مجله‌ Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology (جلد ۱۴۸، شماره ۱، سال ۲۰۱۵، صفحات ۱۰۱ تا ۱۰۶) به چاپ رسیده است.


منبع:خبر گزاری مهر